+32 475 36 07 14

Een stacaravan als oplossing voor mantelzorg

Op maat van je naaste

Een stacaravan als mantelzorgwoning

Is thuis wonen voor je (schoon-)ouders of een ziek familielid geen optie meer? Soms is een rusthuis of verzorgingstehuis nog niet aan de orde en volstaat het om kleiner en compacter te gaan wonen. En natuurlijk liefst in de buurt van de familie die wilt zorgen!

Op maat van je naaste

Vaak is het niet mogelijk noch wenselijk om de zorgbehoevende volledig bij je te laten intrekken. Je woning is er niet op voorzien en/of het zorgt voor praktische problemen. Daarom kan een grote mooie stacaravan soms de beste oplossing zijn. Het is betaalbaar, compact en flexibel. De zorgbehoevende is vlakbij zodat je de nodige zorg kunt verstrekken en mee instaat voor het sociaal contact.

Stacaravan of chalet als bijwoning? Wat zijn de voordelen?

De kosten zijn laag en de levertijd is snel. Bovendien kunnen uw ouders in hun eigen sociale omgeving blijven wonen of ze verplaatsen zich dichter bij hun naaste familie. Dan is zorg altijd om de hoek. Wij kunnen jullie mantelzorgwoning geheel naar wens inrichten. We houden rekening met extra brede deuren, maken alles drempelvrij en kunnen bijvoorbeeld een speciale keuken met verlaagd aanrechtblad (voor bijvoorbeeld rolstoelvriendelijkheid), een speciale douche en toilet alsook een bordes met oprijplaten leveren.

Doordat de vraag naar dergelijke mantelzorgwoningen in België en Nederland groter en groter wordt heeft Caravans Ronny zich daarin gespecialiseerd. Dankzij onze aanbod grote (luxe) caravans vind je zeker een extra woonunit die volledig aan je wensen voldoet.

U kunt er dus voor kiezen om een stacaravan of mobiele chalet op uw erf te plaatsen als mantelzorgwoning voor uw naasten. Dit is erkende mantelzorg op maat.

En deze units zijn altijd gelijkvloers en hebben geen gevaarlijke trappen.

Kan je zomaar een stacaravan op je erf plaatsen voor mantelzorg?

Het plaatsen van een zorgwoning in uw tuin wilt u natuurlijk binnen het wettelijk kader doen. In de zomer van 2021 is de administratie voor het plaatsen van een zorgwoning sterk vereenvoudigd. Men heeft onder specifieke voorwaarden de vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht. De (mobiele) zorgwoning dient dan wel onder volgende voorwaarden geplaatst te worden:

  • Geplaatst binnen een straal van 30m van de hoofdwooneenheid In zij-tuin tot op 3m van de perceelsgrenzen.
  • In de achtertuin, al dan niet vrijstaand, tot op 1m van de perceelsgrenzen.
  • Heeft een maximale hoogte van 3,5 m.
  • Maximale bruto vloeroppervlakte van 50m²
  • Beperkte extra verharding, enkel voor het strikt noodzakelijke.
  • Wordt gebouwd op “normaal stuk bouwgrond”
  • Noodzakelijke nutsvoorzieningen takken aan op de bestaande nutsvoorzieningen
  • Afvoer van het afvalwater sluit aan op de bestaande waterafvoer van de hoofdwooneenheid.
  • De plaatsing is tijdelijk voor een maximale totale duur van drie jaar per hoofdwooneenheid, dit kan nog eens met 3 jaar verlengd worden
  • Binnen drie maanden na beëindiging nood aan zorg wordt de unit verwijderd.

 

Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op om uw wensen kenbaar te maken en de mogelijkheden met u te bespreken.

 

Welke caravans lenen zich het best als mantelzorgwoning?

We begeleiden jullie uiteraard van A tot Z. Zoek je een één- of tweepersoonswoning? Wat is de fysieke toestand van de toekomstige bewoner? Welke ruimte is er beschikbaar op het erf. Zijn er specifieke noden en wensen? Eens we daar samen antwoorden voor hebben gevonden, stellen wij jullie en aantal geschikte oplossingen voor die je kan komen bekijken en ervaren.